معرفی بهترین بازارهای ایران

در این مطلب قصد داریم تا شما را بهترین بازارهای ایران آشنا کنیم. از ویژگی‌ های ایران که آن را از سایر کشورها متمایز تر می‌کند، بازارهای سنتی و محلی‌ آن است که در واقع جزء بافت اصلی و مرکزی هر شهر می باشند. این بازارها با معماری چشم‌گیر خود به عنوان گنجینه‌ ای با ارزش که نماد ذوق، هنر و فرهنگ پیشینیان هر شهر است، بنا شده‌اند. شاید راه رفتن در بازارهای سنتی ایران، بخشی از زندگی روزمره هر یک از مردم آن شهر باشد اما دیدن این بازارهای سنتی و قدیمی، برای کسانی که اولین بار وارد شهر شده‌اند، عادی نیست. این مجموعه بازارها نقش مهمی در فعالیت‌ های اجتماعی، فرهنگی و دینی دارند. همراه ما باشید…

بهترین بازارهای ایران

بازار تبریز

وقتی از بازار های سنتی ایرانی صحبت می‌کنیم، بازار سنتی تبریز اولین جایی است که باید به یاد بیاوریم. بهترین و معروف‌ ترین بازار سنتی ایران، در تبریز جا خوش کرده است. جایی که از آن به عنوان بزرگترین بازار سنتی سرپوشیده جهان یاد می‌شود.

بازار تبریز، در مجموعه‌ ای به مساحت حدود یک کیلومتر مربع بنا شده است. این بازار 11 دالان، 20 راسته، 25 تیمچه، 35 سرا و 6500 مغازه دارد. فکرش را بکنید! انبوه مغازه‌ ها و آدم‌ هایی که هر روز در این بازار تردد می‌کنند بسیار خیره‌ کننده و جالب توجه است. معروف‌ ترین راسته بازار تبریز، راسته طلا فروش‌ ها است. قدمت بنای فعلی بازار تبریز به اوایل دوره قاجار می‌رسد. بازار تبریز در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌ است.

بازار تبریز

بازار اراک

بازار سنتی اراک، با اینکه شهرت زیادی ندارد از متفاوت‌ ترین بازارهای سنتی ایران است. این بازار که تاریخی به قدمت شهر اراک دارد، در واقع استراتژیک‌ ترین محل شهر بوده‌ است.

بازار اراک در قرن سیزدهم هجری قمری احداث شد. بنای آن به صورتی بود که بتوان از همه دروازه‌ های شهر وارد آن شد و دقیقا چارسوق بازار، میدان مرکزی شهر باشد. معماری بازار اراک هم از زیباترین معماری‌ های بازار ایران است. بازار اراک را براساس مدلی متقارن بنا کرده‌اند. جوری که همه گوشه‌ های بازار با یکدیگر تقارن دارند و جلوه زیبایی به بنای این بازار بخشیده‌اند.

کشاورزی قوی اطراف شهر اراک و تولید فرش، مهمترین علت رونق بازار اراک بوده‌است. امروزه هم این بازار زیبا، پر رونق و شلوغ است. بازار اراک چند صد مغازه و حدود 30 تیمچه و راسته دارد که در شاخه‌ های مختلف فعالیت دارند.

بازار اراک

بازار بزرگ اصفهان

اصفهان به خاطر صنایع دستی با کیفیت بالا مشهور است و بنابراین بازدید از اصفهان بدون بازدید از بازار بزرگ آن کامل نیست. این بهترین مکان برای خرید سوغاتی در ایران است که برخی صنایع دستی خاص این منطقه است. از صنایع دستی اصفهانی می توان به مینا کاری (الگوهای گل چاپ شده روی ظروف) و خاتم کاری (تزئین سطوح چوبی با تکه های ریز استخوان و فلز) اشاره کرد. برخی از سوغاتی های معمولی مانند فلزکاری، نقاشی های مینیاتوری و البته فرش از کیفیت ویژه ای در اصفهان برخوردار هستند.

بازار بزرگ اصفهان مانند بازار بزرگ تهران، نیز از سابقه ای طولانی برخوردار است که در معماری آن نمود می یابد. ساخت آن از قرن یازدهم آغاز شد، اما روزهای شکوه خود را به عنوان یکی از مجلل ترین مراکز تجاری ایران در عصر صفویه گذراند. این بنا برای اتصال میدان نقش جهان و میدان کهنه در شمال آن ساخته شده است و آن را به یکی از طولانی ترین بازارهای مسقف جهان تبدیل کرده است.

این بازار توسط مهمترین بناهای تاریخی اصفهان از جمله قدیمی ترین مساجد، امامزاده ها و کاخ های شهر احاطه شده است. این بازار همچنین فرصت های زیادی برای چشیدن غذاهای ایرانی و برخی از غذاهای محلی خاص مانند بریانی، گز نوقا و آب انار دارد.

بازار بزرگ اصفهان

بازار بزرگ تهران

بازار بزرگ تهران یکی از بزرگترین و بهترین بازارهای ایران است. ساختار فعلی بیش از 200 سال قدمت دارد، اما مکان برای مدت طولانی تری به عنوان بازار استفاده می شد. وقتی در پیچ و خم پیچیده کوچه های شلوغ آن گم شوید، می توانید تاریخ طولانی آن را حس کنید.  این بازار یکی از برترین جاذبه های تهران است. بازدید از بازار تهران می تواند به راحتی کل روز شما را پر کند. بازار واقعاً به همین بزرگی است و تعداد زیادی امامزاده و مسجد و همچنین رستوران های بسیار عالی وجود دارد.

بازار تهران همچنین با گردآوری صنایع دستی بی نظیر از سراسر کشور، مکانی عالی برای خرید سوغاتی است. فرش، پارچه های چاپ شده بلوکی،  جعبه های چوبی تزئین شده و ظروف نقره ای. اگر از نخریدن آن سوغاتی محلی مخصوص اصفهان یا شیراز پشیمان هستید، آخرین فرصت را در بازار بزرگ تهران خواهید داشت.

بازار بزرگ تهران

بازار وکیل شیراز

بازار وکیل بازار اصلی شیراز است. اگرچه به بزرگی تهران یا اصفهان نیست اما به همان اندازه جالب است. شخصاً فکر می کردم بازار وکیل خوش رنگ ترین بازار ایران است. آنچه بازار وکیل را منحصر به فرد می کند وجود عشایر محلی قشقایی است که لباس های سنتی و منسوجات زیبا را به فروش می رسانند. بنابراین بازار وکیل یک جشن برای چشم است. حیاط ها، کاروانسراها، مساجد، امامزاده ها و حتی یک حمام تاریخی وجود دارد. در حالی که تاریخچه آن به قرن یازدهم برمی گردد، ساختار فعلی بیشتر مربوط به سلسله زند در قرن هجدهم است. شامل طاق نما های مسقف و گنبد های چشمگیر است.

بازار وکیل شیراز

بازار کاشان

ویژگی مهم بازار کاشان، قرارگیری آن در منطقه پر رفت‌ و آمد و تاریخی است. بنا های معروفی مانند خانه بروجردی ها در اطراف بازار قرار گرفته‌اند. کاروانسراهای متعددی هم که در بازار کاشان قرار دارند، از دیگر دلایل جذابیت این بازار هستند. معروف‌ ترین راسته بازار، بازار مسگرها است. کاروانسرای نو و میرپنج از معروف‌ ترین کاروانسراهای بازار کاشان هستند که خوب است موقع دیدن بازار، از آنها هم بازدید کنید.

بازارهای سنتی آنقدر زیبا هستند که واقعا به سختی می‌شود اسم یکی از آنها را به عنوان زیباترین بازار نام برد. اما بازار سنتی کاشان، از جمله زیباترین بازارهای سنتی ایران است. معماری زیبای این بازار و وجود کارونسرا و بنا های زیبا در امتداد آن، باعث شده است تا این صفت را به بازار سنتی کاشان بدهیم. قدمت بازار کاشان هم مانند اکثر بازارهای سنتی ایران به دوره صفوی می‌رسد. هرچند اوج خرید و فروش و رفت‌ و آمد در بازار کاشان، از دوره قاجاریه و رونق تجارت بوده است.

بازار کاشان

بازار خان یزد

یزد از آن شهرهایی است که به خاطر تاریخ دور و درازش، بازارهای سنتی زیادی دارد. دراقع اگر عاشق بافت سنتی و بازارهای تاریخی و سنتی هستید، یزد بهشت شماست. بازارهای خشتی یزد با معماری مخصوص این شهر و بادگیر های زیبایش، در همه نقاط بافت تاریخی دیده می‌شوند. معروف‌ ترین بازار تاریخی یزد، بازار خان است. این بازار که قدمت آن به دوره افشاریه می رسد، در واقع طویل‌ ترین بازار یزد هم هست.

یزد بازار های دیگری هم دارد. بازار پنجه‌ علی، قیصریه، زرگری، علاقبندی، ملا اسماعیل، چیت‌ سازها، دروازه مهریز، صدری، افشار و مسگری هم از جمله بازارهای سنتی یزد هستند که به جز بازار قیصریه، متعلق به دوره زندیه هستند. اما بازار قیصریه، از زیباترین بازارهای یزد و از بهترین بازارهای ایران است. احتمالا عکس بازار قیصریه را زیاد دیده باشید. ویژگی خاص بازار قیصریه، درهای چوبی حجره‌ ها است که هنگام تعطیلی بازار، ظاهر شکیل و یک‌دستی به آن می‌بخشد.

بازار نقش اندیشه(بازار ایرانی اسلامی)

نقش اندیشه

یکی از زیبا ترین بازارهای موجود در شهر تهران بازار نقش اندیشه، واقع شده در اندیشه شهریار می باشد. این بازار بر خلاف سایر بازار های ذکر شده در این مطلب دارای قدمت طولانی نیست و ر واقع بنایی تازه ساخت است. اما به دلیل زیبایی، جذابیت، بزرگی و از همه مهم تر اینکه دومین گنبد بزرگ ایران را در خود جای داده است، مورد توجه افراد برای خرید و گردش قرار گرفته است.

این بازار بزرگ و زیبا در ابتدا و نگاه اول شبیه به بازار نقش جهان در اصفهان به نظر می رسد. اما باید گفت به طور کلی ظاهر این بنا شباهت زیادی با میدان نقش جهان دارد اما کمی که در آن پیش می‌روید، متوجه می‌شوید این بنا فقط الگو‌برداری کوچکی از آن بنای تاریخی بوده و ویژگی‌های خاص خود را دارد.

بازار بزرگ نقش اندیشه که در ابتدا با عنوان بازار ایرانی اسلامی خوانده می شد در سال ۱۳۹۰ احداث و در ۱۳۹۳ به بهره‌برداری رسید. بازار نقش اندیشه به عنوان یکی از زیباترین مراکز تجاری در غرب تهران شناخته می شود  و دارای بیش از 1200 مغازه در متراژهای مختلف و زمینه های کاری(فروشگاه های متفاوت) از فروشگاه لباس، صنایع دستی تا رستوران و کافه و… می باشد.

از جمله مهم ترین ویژگی های بازار ایرانی اسلامی(نقش اندیشه) وجود فروشگاه ها و مغازه های متنوع عرضه کننده کالا و محصولات می باشد. درواقع شما با ورود با به این بازار و یک گردش کوتاه، صفر تا صد وسایل و لوازم خانگی خانگی، لوازم الکترونیکی و شخصی خود را می توانید خریداری کنید. مغازه های این بازار شامل فروشگاه های عرضه کننده انواع لباس، لباس زیر زنانه و مردانه، موبایل و وسایل الکترونیکی، مبلمان و سرویس خواب، وسایل و ظروف آشپزخانه، دستگاه تصفیه آب، خیاطی، گلفروشی، کیف و کفش فروشی، روسری فروشی و… می باشد.

شما عزیزان پس از یک گردش کوتاه و بازدید از این بازار بزرگ ایرانی و اسلامی، برای خستگی در کردن می توانید به یکی از  کافه های این بازار بروید و با نشستن در کافه های زیبا و آرام و همچنین نوشیدن یک نوشیدنی عالی، روحتان را تازه کنید. همانطور که کمی بالاتر نیز به آن اشاره شد، این بازار بزرگ دراری رستوران ها و فست فود های بینظیری نیز می باشد. در واقع چه  طرفدار غذای سنتی باشید و چه غذاهای فست فودی، در رستوران های این بازار می توانید بهترین و لذیذ ترین غذاها را سرو کنید. از جمله رستوران و فست فود های این بازار می توان  بازراش، کلاژ، حبیب اهوازی، حمید لقمه و… را نام برد. در صورتی که از ساکنان تهران و کرج هستید و یا به تهران یا کرج سفر کرده اید، به شما پیشنهاد می کنیم بازدید و گردش از این بازار بزرگ و زیبا را از دست ندهید.

برای آشنایی بیشتر با فست فود های این بازار، مطلب معرفی بهترین رستوران و فست فود ها در اندیشه را از دست ندهید.

نتیجه گیری

در این مطلب بازار نقش اندیشه سعی کرده است معروف ترین بازارهای ایران را برای گردش و خرید یک سوغاتی خوب به شما معرفی کند؛ بازارهایی که هر کدام شان مختص یک منطقه و با حال و هوای خاص همان منطقه است. این بود لیستی از بهترین بازارهای سنتی و دیدنی ایران. شما هم به این بازارها رفته‌اید؟ چه تجربه خوب یا بدی از آن‌ها داشته‌اید؟ در شهر خودتان از این بازارهای تاریخی دارید؟ به ما معرفی کنید و لیست ما را کامل کنید. همچنین شما می توانید برای دریافت اطلاعات و پیشنهادات خود با کارشناشان ما تماس بگیرید.

6 مرداد 1400 4:24 ب.ظ